KORRUPTIOON ON PUUTUTTAVA

Rehtiliike -kansanliike toimii korruption kitkemiseksi yhteiskunnasta, niin valtiollisella tasolla kuin kunnissakin. Lahden kaupungin arviointikertomuksessa vuodelta 2017 tuotiin esiin useita tapauksia, joista Konserttitalon torniosan keskeneräisyys nimettiin rakenteellisen korruption muistomerkiksi. Monet muut tapaukset jäävät kuntalaisilta vähemmän näkyviksi ja jäisivät kokonaan pimentoon ilman tarkastuslautakunnan työtä.

Konserttitalon keskeneräiseksi jäänyttä torniosaa voidaan pitää rakenteellisen korruption muistomerkkinä.

Lahden kaupunginvaltuusto on päättänyt tarkastuslautakunnan jo vuosia sitten tekemästä esityksestä laatia eettisen ohjeistuksen, johon sisältyy myös korruption vastainen toimintaohjelma. Osalla päättäjistä olisi voimakas halu perua tämä valtuuston päätös, mutta se tulee olemaan kovan väännön takana. Kuntaliiton ohjeistus puolen vuoden takaa antaa hyvän perustan ohjeistuksen laatimiselle. Josta ohessa tiivistelmää ohjeistuksesta.

 

TIESITKÖ TÄMÄN KORRUPTIOSTA?

Kuntaliiton ohjeistus liittyen korruptioon ja epäeettiseen toimintaan.

• Virka-aseman väärinkäyttö, lahjonta, lahjusten ottaminen ja pyytäminen

• Petos, kavallus, varastaminen, yhteisten varojen väärinkäyttö

• Uhkailu ja väkivallalla pakottaminen • Luottamuksellisen tiedon väärinkäyttö

• Suosinta ja suosikkijärjestelmän ylläpito • Lakien ja määräysten kiertäminen

• Tosiasioiden vääristely

• Laiton seuranta ja tarkkailu • Velvollisuuksien laiminlyönti ja asioiden viivyttely

• Huonon hallinnon suojelu ja salailu • Välinpitämätön johtamistyö

• Epäreilujen ja epäasiallisten keinojen käyttäminen alaisiin. Suomessa korruptiota esiintyy tyypillisimmin politiikassa, taloudessa ja julkisessa hallinnossa.

Korruption keskeisinä riskialueina pidetään:

• rakennusalaa • julkisia hankintoja ja tarjouskilpailuja • yhdyskuntasuunnittelua

• poliittista päätöksentekoa • puolue- ja vaalirahoitusta.

Tyypillisimpiä korruption muotoja ovat:

• suosinta

• hyvä veli -verkostot • luottamusaseman väärinkäyttö

• virkavelvollisuusrikkeet.

EETTISYYDEN POHDINTAA:

-miten tulisi elää ja kohdella toisia?

-mikä tekee teosta oikean tai väärän?

EETTISYYS PÄÄTÖKSENTEOSSA:

-Etiikka astuu kuvaan kun lainsäädäntö ei yksiselitteisesti ratkaise kaikkia eteen tulevia ongelmia

-Eettisesti kestävää kunnallinen päätöksenteko on lainmukaista ja sovittu arvoja toteuttavaa

-Eettiset keskustelut ovat yhä useammin julkisen keskustelun kohteella (some-aika)

-Eettiset ohjeistukset ovat kunnissa harvinaisia

-Eettisiin ohjeisiin sitoutuminen ja niiden toteutumisen seuranta

-Eettiset ohjeet tulee ulottaa myös kunnan tytäryhteisöihin

-Kunnallishallinnon perusarvot ja kunnallisen päätöksenteon periaatteet

SIPILÄN HALLITUS SORTUNUT KORRUPTIOON

Maailman korruptiokartta v. 2018. Mittarit eivät tunnista suomalaista korruptiota.

Suomea on perinteisesti pidetty maana, jossa viranomaisiin voi luottaa. Tämä on näkynyt myös muun muassa maailman korruptiotilastossa, jotka on nyt taas julkaistu vuodelta 2018. Suomi sijoittui tällä kertaa jaetulle ”puhtaimpana” maana kolmannelle sijalle yhdessä Ruotsin, Singaporen ja Sveitsin kanssa.

Näin Sipilän oikeistohallitus on käyttänyt taloudellista valtaa kavereita ja sukua suosien:

TAPAUS RASKONE ”KAVERIKAPITALISMIA”

Valtio luopui kuljetushuoltoyhtiöstä pilkkahinnalla myydessään sen Lease Deal Groupille, jonka tiettävästi omistaa kokonaan Timo Nieminen, josta Nuorisosäätiö on tehnyt tutkintapyynnön poliisille. Suomen Kuvalehden mukaan valtiolle tuloutui kaupassa 7,2 miljoonaa euroa, josta kauppaan sisältynyt pääomalaina huomioon ottaen jäi lopulta 3,2 miljoonaa euroa. Kauppalehden analyytikko Ari Rajala kertoo SK:lle pitävänsä kauppahintaa ostajan kannalta edullisena ”lähes kaikilla perinteisillä arvostusmittareilla mitattuna”. Kaupasta päätettiin VAKE:ssa (valtion kehitysyhtiö), jolle Sipilän hallitus siirsi valtion osakeomaisuutta 2,5 miljardia euroa. Se mahdollistaa kaverikapitalismin, ohi demokraattisen valvonnan ja päätöksenteon!

TAPAUS CHEMPOLIS ”NEPOTISMIA”

Pääministeri Sipilä lobbasi biotalousosaamista Intiassa – lasten osin omistama yritys sai jättiprojektin Sipilän entinen sijoitusyhtiö Fortel Invest omistaa osan miljoonahankkeen saaneesta Chempoliksesta. Sipilän poika on Fortel Investin hallituksen puheenjohtaja. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lasten osittain omistama teknologiayritys Chempolis on saanut 110 miljoonan euron projektin intialaiselta öljy-yhtiöltä, kertoo Iltalehti. Iltalehden mukaan Juha Sipilän lapset omistavat Chempolisin osakkeensa Fortel Investin kautta. Yhtiö on Sipilän entinen sijoitusyhtiö, josta hän luopui kesäkuussa 2012 aloittaessaan keskustan puheenjohtajana.

TAPAUS TERRAFAME URAKAT ”NEPOTISMIA”

Sipilän sukulaisten firma sai tilauksen Terrafamelta – kaivos sai valtion rahaa. Yle kertoo, että Sipilän enojen, serkkujen ja lapsien omistama yritys sai Terrafamelta tilauksen. Yle kertoi, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) lapsilleen kolme vuotta sitten siirtämä sijoitusyhtiö Fortel Invest omistaa osuuden kajaanilaisesta metalliyhtiöstä, joka on saanut merkittävän tilauksen valtion omistamalta Terrafamen kaivokselta. Sipilän lasten sijoitusyhtiö omistaa Katera Steel -yhtiöstä viisi prosenttia. Muut omistajat ovat Sipilän enoja ja serkkuja, Yle kertoo. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti antaa Terrafamelle 100 miljoonan euron lisärahoituksen kaksi viikkoa sitten (marraskuu 2016).

OSAKESUHMUROINTIA OHI VALTION KASSAN

VTV (Valtion Tarkastusvirasto): Hallitus junaili 90 miljoonaa euroa kyseenalaisesti eduskunnan ohi Vuonna 2016 hallitus myi Ekokemin osakkeita Fortumille. Osakkeista saadut 190 miljoonaa solahtivat Vake oy:n kassaan. Näistä 100 miljoonaa Vake siirsi valtion budjettiin, mutta loput 90 miljoonaa se jätti itselleen uuden SoteDigi oy:n perustamiseen ja pääomittamiseen. Vake perusti SoteDigin lokakuussa 2017 kehittämään soteen liittyvää digitalisaatiota. Perustamisen jälkeen yhtiön osakekanta siirrettiin Vakelta valtion suoraan omistukseen. Tällä kuviolla hallitus onnistui siis hoitamaan uuden sote -yhtiön perustamisen eduskunnan ohi.

KOKOOMUS OSALLINEN  HOIVASKANDAALISSA

Kokoomuspoliitikot ovat käärineet rahaa hoiva- ja terveysbisneksellä.

Piiri pieni pyörii ja tuolit vain vaihtuvat – näin kokoomuslobbarit vuolevat hunajaa terveysfirmoille.

Laura Räty (kok) on ollut monessa mukana kokoomuksen edustajana (ministeri, apulaiskaupunginjohtaja), mutta nyt hän tahkoaa siis liiketoimintajohtajana tulosta Terveystalolle, joka on yksi keskeisistä sote-uudistuksen hyödynsaajista.

Lasse Männistö (kok) ehti hätäisesti olla viime kauden kokoomuksen kansanedustajana, kunnes hän siirtyi vaalien jälkeen Mehiläisen johtajaksi.

Joonas Turunen (kok) oli Jyrki Kataisen (kok) ykkösavustaja sekä Kataisen valtiovarainministeri- että pääministeriaikana. Sen jälkeen hän avusti samoissa tehtävissä toiminutta Alexander Stubbia (kok).

Ismo Partanen (kok). Kolmikko Räty–Männistö–Turunen lisäksi sote-uudistuksen taustalla lobbarina häärii Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) toiminnanjohtaja Ismo Partanen. Hän oli kokoomuksen varapuheenjohtaja 1990-luvun puolivälissä.

KAIVOSLOBBARIT NEUVONANTAJINA

”Uskomatonta röyhkeyttä”: Sipilän hallitus tilasi kaivoslain selvityksen yksityiseltä alan lobbarilta. Sipilän hallitus tilasi kuitenkin selvityksen CETA-sopimuksen vaikutuksista ja kaivoslain muutostarpeista yksityiseltä asianajotoimistolta Boreniukselta, joka on avustanut kaivosyhtiöitä kiistanalaisissa kaivoshankkeissa.

Selvitys: ”Selvityksen perusteella valtion harkintamarginaali verotuksellisissa asioissa ei ole kaventunut CETA-sopimuksen myötä eikä CETA-sopimus estä uusien verolajien käyttöönottoa tai verolainsäädännön kehittämistä.”

Vaalivilppikone Häme on julkaistu osoitteessa: www.vaalivilppikone.fi

WWW.VAALIVILPPIKONE.FI